Kosthold

Et sunt og allsidig kosthold har stor betydning ved cystisk fibrose

 

Det er viktig at du kombinerer behandlingsregimet ditt for cystisk fibrose med et sunt, allsidig kosthold i henhold til legens råd. Du bør få i deg forskjellige næringsstoffer – karbohydrater, proteiner og fettstoffer – som er kroppens viktigste energikilder.1,2

Personer med CF kan ha behov for mer energi (kalorier), fett og proteiner enn andre, siden kroppen deres har vanskeligere for å spalte og ta opp disse stoffene fra maten.2,3 Nøyaktig hvor mye energi og fett som trengs varierer fra person til person, så du bør alltid rådføre deg med legen din, sykepleier eller ernæringsfysiolog når det gjelder råd om spesifikk CF-kost.3

Snakk med legen eller sykepleier hvis du er bekymret over vekten. De kan sette opp et møte med ernæringsfysiolog som kan gi deg råd om kostholdsendringer.

 

Kost som er rik på energi, fett og proteinerKost som er rik på energi, fett og proteiner

Selv om behovet for energi, fett og proteiner er forskjellig fra person til person, bør alle med CF ha et allsidig og variert kosthold.

For å få i seg den ekstra mengden energi, fett og proteiner kroppen trenger, anbefales det å spise tre måltider per dag pluss mellommåltider.2

Mat som nøtter, avokado, fet fisk, kaker og kjeks er gode fett- og energikilder. Ost, fløte og smør kan tilsettes måltider for å øke innholdet av fett og energi på en enkel måte.4

Hvis du strever med å få i deg nok energi, kan legen, sykepleieren eller ernæringsfysiologen anbefale et tilskudd som hjelper deg med å dekke behovet ditt for energi og næringsstoffer.


Anbefalt mat

Frokost
Lunsj
Middag
Mellommåltid

Frokost


  • Egg (hardkokt, posjert, stekt, eggerøre eller omelett av to egg) og ristet brød med hvite bønner
  • Bagel med kremost
  • Fullfet yoghurt
  • Müsli med nøtter og frø
  • Kornblanding eller grøt med helmelk
  • Ristet brød med smør eller margarin
  • Magert bacon og/eller pølser en gang i blant

Lunsj


  • Avokadosalat med olivenolje eller dressing
  • Brød med ost, laks, tunfisk eller kylling
  • Ristet brød med ost
  • Ost og kjeks
  • Brød med skinke og ost
  • Brød med eggesalat (to store egg pluss majones)
  • Bacon, salat og dressing
  • To pizzastykker med ost
  • Fyldig grønnsaks- eller kyllingsuppe

Middag


  • Kylling og grønnsaker
  • Laksefilet med salat
  • Fisk med potetmos
  • Pai og salat
  • Stek med saus og poteter
  • Lasagne
  • Pizza
  • Curryretter med ris
  • Sjokoladepudding
  • Yoghurt
  • Iskrem

Mellommåltid


  • En håndfull nøtter/mandler
  • En skive ost
  • Croissant
  • En skive ristet brød med smør
  • Middels stor avokado
  • Müsli med helmelk
  • Fullfet yoghurt
  • Stort glass helmelk eller milkshake
  • Müsli- eller cerealbar
  • Pose mikrobølgepopcorn
  • Iskrem
  • Kjeks

Forslag til menyer

Forrett
Hovedrett
Dessert
Mellommåltid

Tarte tatin med grønnsaker og akasiehonning (8 porsjoner)


Forberedelser:
30 minutter

Tilberedning:
45 minutter

Næringsinnhold per porsjon:
360 kcal og 27 g fett

Ingredienser:

  • 100 g gulrøtter
  • 100 g pastinakk
  • 100 g kålrot
  • 100 g nepe
  • 150 g saltet smør i terninger
  • 100 g honning
  • 20 g ingefær
  • 1 plate butterdeig
  • Salt og pepper

  1. Skrell og skjær grønnsakene i tynne skiver. La småkoke separat i saltet vann (pastinakk: 15 minutt, kålrot/nepe: 20 minutt, gulrøtter: 15 minutt).

  2. Forvarm ovnen til 220 °C.

  3. Fordel grønnsakene jevnt i en paiform. Legg smørterningene på toppen, hell over honning og smak til med krydder.

  4. Skrell ingefær og legg midt i formen. Stek i ovnen i 10 minutter.

  5. Ta ut ingefæren og dekk grønnsakene med butterdeigplaten. Butterdeig som henger over kanten, brettes inn i formen. Stek i 15 minutter.

  6. Ta formen ut av ovnen, legg over en tallerken med bunnen opp og snu.

 

Godt råd: Bruk små, faste pastinakker uten for mange flekker. De kan også byttes ut med squash eller purre om ønskelig. Fjern midten av kålroten hvis den er brunaktig. Og hvis du ikke får tak i kålrot, kan du bruke mer nepe. Denne retten kan også spises som mellommåltid.

Forberedelser: 30 minutter

Tilberedning: 45 minutter

Næringsinnhold per porsjon: 360 kcal og 27 g fett

Kyllingfajitas (4 porsjoner)


Forberedelse:
30 minutter

Tilberedning:
15 minutter

Næringsinnhold per porsjon:
510 kcal og 18 g fett

Ingredienser:

  • 4 vanlige tortillas
  • 1 rød, 1 gul og 1 grønn paprika
  • 1 rødløk
  • 2 ss sitronsaft
  • 400 g kyllingbryst
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ts Tex-Mex-krydder

 

Guacamole:

  • 1 avokado
  • Saften fra 1 liten sitron
  • 1 sjalottløk
  • 1,5 ts guacamole-krydder

  1. Del avokadoen i fire, fjern steinen og skallet. Legg avokadokjøttet i en blender. Skrell og del sjalottløken i fire og ha i blenderen. Press sitronen og tilsett saften, ha deretter i krydderet. Bland til du får en glatt puré.
  2. Skjær kyllingen i strimler og legg i en skål. Ha i sitronsaft, olivenolje, salt og krydder. Bland godt.
  3. Forvarm ovnen til 180 °C.
  4. Fjern frøene og skjær paprika i tynne strimler. Skrell og skjær løken i tynne skiver og stek grønnsakene på høy varme i fem minutter mens du rører rundt.
  5. Varm litt olje i en stekepanne med høye kanter og brun kyllingen i 2–3 minutter på hver side.
  6. Varm tortillaene i ovnen i 2–3 minutter i aluminiumfolie. Legg dem på tallerkener og ha guacamole over. Topp med grønnsaker og kylling og server.

 

Godt råd: Vil du ha en gourmetversjon, tilsett Gruyère-ost, litt frisk koriander/persille eller en skje crème fraîche.

Bakt banan med vaniljestang (4 porsjoner)


Forberedelse:
10 minutter

Tilberedning:
20 minutter

Næringsinnhold per porsjon:
220 kcal og 3 g fett

Ingredienser:

  • 4 modne bananer
  • 4 ss blomsterhonning
  • 4 ss saltet smør
  • 4 vaniljestenger
  • Stekefolie
  • Hyssing

  1. Forvarm ovnen til 180 °C.
  2. Snitt bananen på langs, ca. 3/4 av diameteren, uten å ta av skallet. Åpne bananen forsiktig langs snittet og fyll på med honning og smør i små biter.
  3. Skjær hver vaniljestang i 6–8 biter. Stikk vaniljestangbitene inn langs bananen.
  4. Pakk hver banan inn i stekefolie slik at det blir en pakke. Bind sammen med hyssing og stek i 20 minutter.
  5. Avkjøl og server.

 

Godt råd: Denne desserten smaker godt med krokan- eller vaniljeis.

Baskisk pizza (6 porsjoner)


Forberedelse:
20 minutter

Tilberedning:
25 minutter

Næringsinnhold per porsjon:
270 kcal og 13 g fett

Ingredienser:

  • 7 ss tomatsaus
  • 1 rull pizzadeig, 260 g
  • 3 g hvitløk
  • 500 g tomater
  • 2 gule paprika
  • 1 ss hakket persille
  • 4 ss olivenolje
  • Salt/pepper

  1. Forvarm ovnen til 210 °C.
  2. Legg tomatene i en gryte med kokende vann i 1 minutt. Hell av vannet. Ta av skallet, skjær i tynne skiver og fjern frøene.
  3. Skjær paprika i strimler og brun i stekepanne i 5 minutter med 2 ss olivenolje. Skrell hvitløk, skjær i tynne skiver og ha i. Fortsett å steke.
  4. Rull ut deigen og fordel tomatsaus utover. Legg på tomatskiver. Topp med paprika- og hvitløksblandingen og smak til med salt og pepper.
  5. Stek i ovn i 15 minutter.
  6. Ta ut av ovnen, dryss over litt olivenolje og server.

 

Godt råd: Pizzaen kan serveres som hovedmåltid sammen med en salat og toppet med terninger av kylling eller svarte oliven.

References

1. European Food Safety Authority (EFSA) website.

2. Cystic Fibrosis Trust. Eating well with Cystic Fibrosis - A guide for Children and Parents. 2010.

3. Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2002;35(3):246-59.

4. Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for adults with cystic fibrosis. 2010.

 
Avslutt

Avslutt

To access the Healthcare Professionals' section you must verify your professional status using OneKey Web Authentication.

Press continue to use your existing OneKey account or register for a new OneKey user account.

Link to website terms and conditions