Søvn og reiser

Det er viktig å tenke på at søvn og reiser kan påvirke de daglige rutinene
 

Søvn

Søvn er avgjørende for den allmenne helsen og trivselen, men mange CF-pasienter sover dårlig eller har søvnforstyrrelser. Det er mange ting som kan påvirke søvnkvaliteten hos personer med CF, blant annet hoste, visse medisiner og det økte pustearbeidet.1

Søvnforstyrrelser og nattlig hypoksi (redusert oksygentilførsel) er vanlig hos personer med CF, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med oksygenbehandling.2 Rådfør deg med legen hvis du har problemer med å sove eller opplever endringer i søvnvanene dine.

 

Sove over og sove lenge

Hvis du skal overnatte hos noen, husk å ta med nok medisiner for den tiden du skal være borte. Ønsker du å sove lenge i helger eller ferier, husk å planlegge når du skal ta medisinene dine, så du ikke glemmer en dose.

 

Reiser

Sørg for å planlegge i forveien når du skal reise bort, slik at du har all medisinen du trenger.

Før ferier, spesielt hvis du skal reise utenlands, er det lurt å bli enige med legen om behandlingsplanen din.

Hvis du vet at du skal være hjemmefra:

 • Ta med medisin og annet utstyr for noen dager ekstra, f.eks. noen ekstra tabletter eller nebulisatormasker.
 • Husk å pakke ekstra tabletter separat i tilfelle du mister eller ikke kan finne et sett med tabletter.
 • Ha med deg et lett tilgjengelig fettrikt mellommåltid når du reiser. Det kan gjerne være sunn snacks som en håndfull nøtter eller frø.
 • Hold andre informert og ha med deg kontaktopplysninger til lege og sykepleier i tilfelle du har behov for råd.
   

Reise til utlandet

Å leve med CF betyr ikke at du må slutte å reise utenlands, det krever bare litt mer planlegging.

Husk å snakke med lege eller sykepleier dersom du planlegger å reise utenlands. De kan informere om helsetilbud på reisemålet og eventuelle andre ting du må ta hensyn til i det aktuelle landet.

 

Nødvendige dokumenter

Før du reiser må du passe på at du har alle dokumentene du trenger for å reise med medisiner og få tilgang til helsehjelp på reisemålet.

Slike dokumenter kan være:3

 • En detaljert legeerklæring og vaksinasjonskort (på engelsk).
 • En tollattest som viser at du har tillatelse til å reise med medisiner, nåler og en oksygenbeholder (avhengig av behovene dine). Det kan også være greit å ha et brev fra legen som forklarer hvilke medisiner du trenger og ca. i hvilken mengde.
 • Opplysninger om forsikring inklusive kontaktperson i nødstilfeller.
 • Kontaktopplysninger til behandlingsteamet ditt i Norge.
 • Kontaktopplysninger til CF-klinikk eller godt utstyrt sykehus på reisemålet.
 • Kontaktopplysninger til lokal pasientforening (hvis det finnes).
   

Under reisen

Det er mange ting å tenke på når man reiser utenlands, alt fra infeksjonsfare på fly til krav om sikker transport av medisiner, endringer i klima og omfanget av relevante, lokale helsetilbud.3 Alt dette må du snakke med CF-teamet ditt om før du reiser.

Reiser du med fly er det greit å informere flyselskapet om behovene dine i god tid før selve avreisen, aller helst ved bestilling og på ny et par dager før avreise. Flyselskapet bør gi deg den hjelpen du trenger for å komme trygt ombord og sørge for at du har det komfortabelt under hele reisen. Hvis du reiser med oksygen, kan det være nødvendig å ta spesielle forholdsregler.3

Reiser du med medisiner, skal du helst ha disse i håndbagasjen. Dersom det ikke er mulig, bør du ha med nok medisiner for en uke i håndbagasjen i tilfelle en koffert skulle komme bort.3

  1. Jankelowitz L, Reid K, Wolfe L et al. Cystic Fibrosis Patients Have Poor Sleep Quality Despite Normal Sleep Latency and Efficiency. Chest. 2005;127(5):1593-1599.

  2. De Castro-Silva C, De Bruin VMS, Cavalcante AGM, et al. Nocturnal Hypoxia and Sleep Disturbances in Cystic Fibrosis. Pediatric Pulmonology. 2009;44:1143-1150.

  3. Hirche T, et al. Travelling with cystic fibrosis: Recommendations for patients and care team members. J Cyst Fibros. 2010;9:385-399.

  Tilknyttede ressurser