Trening

Trening kan gi økt trivsel og velvære
 

Regelmessig fysisk aktivitet bør være en viktig del av behandlingen for alle som har cystisk fibrose (CF), uavhengig av alder og alvorlighetsgrad.1 Fysisk aktivitet skal imidlertid utføres med måte, og alle nye aktiviteter skal diskuteres med lege eller sykepleier for å sikre at de er trygge og egnet for deg.

Aktiviteter som øker pulsen og stryker musklene, anses å være spesielt gunstig for personer med CF. Slike aktiviteter kan være for eksempel løping, fotball, svømming og dans.2

Enkelte former for sport passer ikke så godt for personer med CF. For eksempel kan aktiviteter som foregår i høyden (f.eks. skiløping) eller som forårsaker press på lungene (f.eks. dykking) være risikable.3

 

Når du vurderer å prøve en ny sportsaktivitet, husk å snakke med lege eller sykepleier først, og tenk på hvordan aktiviteten vil passe inn i livet og rutinene dine. Det er lettere å holde fast ved en fysisk aktivitet som både er morsom og lett å gjennomføre.

Husk:

  •  Alle former for fysisk aktivitet er bedre enn ingenting.
  •  Velg noe du liker og helst noe som inkluderer kardiovaskulær trening
  •  Tenk på treningsaktiviteter du kan gjøre sammen med venner og/eller familie for å få støtte og motivasjon.
  •  Treningen kan spres utover dagen, du trenger ikke gjøre alt samtidig.
  •  Aktiviteter du gjør i 15–30 minutter er best. Begynn treningsprogrammet rolig og bygg det gradvis opp.
  •  Dersom kroppen mener at en øvelse er for hard, eller for mye, ta det rolig eller stopp helt.
  •  Planlegg medisinering og inntak av mat og drikke rundt treningen.

 

Sjekk været når du skal trene

Personer med CF må passe ekstra godt på når det er varmt og fuktig, siden det kan føre til varmestress. Ved CF mister man mer salt via svetten, så det er viktig å få i seg isotone drikker (drikker som inneholder elektrolytter – salter som natrium- og kloridioner, som bidrar til at cellene fungerer) for å erstatte saltet.

    1. Smyth A, et al. European Cystic Fibrosis Society Standards of Care: Best Practice guidelines. J Cyst Fibros. 2014;13:S23–S42.

    2. John Hopkins Cystic Fibrosis Centre website.

    3. Hirche T, et al. Travelling with cystic fibrosis: Recommendations for patients and care team members. J Cyst Fibros. 2010;9:385-399.

    Tilknyttede ressurser