BERLINERBOLLER MED RIPS OG VANILJEKREM

Image Title

En sprø godsak å servere etter sommermiddagen.

INGREDIENSER

6 klaser rips
1.5 dl eplemos, lagt i sprøytepose
0.5 ½ dl melk
10 g gjær
2.5 dl hvetemel
½ dl sukker
½ ts salt
25 g romtemperert smør
1.5 eggeplommer
sukker til å rulle bollene i
malt kanel til å rulle bollene i

VANILJEKREM

2.5 dl helmelk
0.5 vaniljestang
0.5 ½ dl sukker
1 ss maisenna
1 ss hvetemel
3 eggeplommer
1 dl pisket kremfløte

Matlaging

  • Varm melken til 35 grader. Smuldre gjæren i en bolle og bland med ca. en desiliter av melken. Rør til gjæren har løst seg opp. Hell hvetemel, sukker og salt i en kjøkkenmaskin. Tilsett resten av den varme melken og gjærblandingen. Bland alt til en smuldrete, klissete deig.
  • Bland i romtemperert smør, litt om gangen. Tilsett eggene og bland til en jevn deig. Elt i kjøkkenmaskin i ca. 8 minutter. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle og la heve i en time.
  • Ta opp deigen på et melet bakebord, og del den i ca. 20 like store deler. Rull og kna for å forme små boller. Legg bollene over på et stekebrett kledd med bakepapir. Dryss over litt mel. La heve under et kjøkkenhåndkle i en time til.
  • Varm frityrolje i en frityrkoker eller en kjele til 180 °C. Friter 3–4 boller om gangen. Snu dem forsiktig etter ca. et minutt når de har fått en fin mørkebrun farge, og friter et minutt til på den andre siden. Ta opp og legg på tørkepapir.
  • Skjær et lite snitt i siden på bollene. Stikk spissen på sprøyteposen inn i bollen og fyll med eplemos. Fyll alle bollene. Rull bollene i sukker og kanel.
  • Hell melken til vaniljekremen i en kjele. Del vaniljestangen, skrap ut frøene og ha stangen og frøene i melken. Kok opp og ta av varmen.
  • Rør sammen sukker, maisenna og mel i en bolle. Tilsett eggeplommene og rør til en glatt røre. Ta vaniljestangen opp fra melken, og hell melken i en fin stråle ned i eggeblandingen samtidig som du visper.
  • Hell tilbake i kjelen gjennom en finmasket sikt. Varm opp på middels varme under kontinuerlig røring. Rør helt ned i bunnen. Når røren har tyknet skikkelig, tar du den bort fra varmen. Dekk den med plastfolie og sett kaldt.
  • Bland med den piskede kremfløten. Server bollene med vaniljekrem og rips.