KONGEFLYNDREGRATENG MED SMØRSTEKT SPINAT, DILLGULRØTTER OG SKALLDYRSAUS

KONGEFLYNDREGRATENG MED SMØRSTEKT SPINAT, DILLGULRØTTER OG SKALLDYRSAUS

Image Title

En grateng som kan måle seg med hva som helst.

INGREDIENSER

300 g kongeflyndrefileter eller tilsvarende flatfisk
350 g skrelt potet, velg en sort som passer godt til puré
50 g smør
0.5 dl melk
50 g bladspinat
0.5 ts finhakket hvitløk
200 g skrelte gulrøtter skåret i mindre biter
0.5 ts dillfrø
0.5 ss finhakket dill
1 dl revet, vellagret ost
rapsolje til steking
smør til steking
salt og pepper

SKALLDYRSAUS

0.5 kg reker med skall
0.5 gul løk, skrelt og skåret i mindre biter
0.5 gulrot, skrelt og skåret i mindre biter
0.5 pastinakk, skrelt og skåret i mindre biter
0.5 hvitløksfedd, skrelt
1 ss tomatpuré
1 ts dillfrø
0.5 laurbærblad
1 ts tørket timian
2.5 dl kremfløte
1.5 dl hvitvin, nedkokt til halvparten
salt og pepper

Matlaging

  • Bak rekene i ovnen på 200 grader i 15–20 minutter. De skal bli gyllenbrune. Brun løk, gulrot, pastinakk og hvitløk i en romslig kasserolle i rapsolje. Tilsett de bakte rekene, tomatpuré, dillfrø, laurbærblad og timian. Fyll på med vann slik at det dekker, og la putre i 30 minutter. Ta kasserollen av varmen og la stå i ytterligere 30 minutter før du siler skalldyrkraften. 
  • Sil skalldyrkraften i en kasserolle og reduser til ca. halvparten gjenstår. Hell i hvitvinen og kremfløten og kok til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
  • Kok potetene myke. Sil av vannet og la potetene dampe av. Varm smør og melk. Passer eller press potetene. Bland inn smøret og melken og visp til en glatt konsistens. Smak til med salt.
  • Legg pureen i en sprøytepose og sprøyt den på tallerkenene. Sauter spinat og hvitløk i smør. Krydre med salt og pepper. Legg gulrøttene i en kasserolle sammen med dillfrø, salt, pepper og en klatt smør. Legg på lokk og la trekke til de er møre. 
  • Fordel spinaten på tallerkenene. Legg på kongeflyndren og krydre med salt og pepper. Legg gulrøttene på fisken og slå over sausen. Topp med revet, vellagret ost og gratiner i ovn til gyllenbrun farge. Garner med dill.