TATAKI AV HENGEMØRNET RYGGBIFF MED RØKT MAJONES

Tataki er en japansk rett der kjøttet stekes på høy varme i kort tid for å holde kjernen saftig. Server den med saltsmaken fra røkt majones.

INGREDIENSER

2 skiver hengemørnet ryggbiff à 200 g
0.5 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
1 timiankvister
1 ss smør
1 røde endiver
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
2 sylteagurk
2 ss olivenolje
0.5 ss kikkoman soyasaus
fersk estragon til å garnere med
kjørvel til å garnere med
rapsolje til å steke i
salt og pepper

RØKT MAJONES

1 svor fra et stykke hel bacon
0.5 ts dijonsennep
1 ss rapsolje
salt og pepper

Matlaging

 • Begynn med majonesen. Den tar noen dager å lage, men er vel verdt ventingen. Lag gjerne en større porsjon røkt majones. Den holder i et par uker i kjøleskap.
   
 • Legg svoren i rapsoljen. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap i 2–3 dager. Ta deretter svoren ut av oljen. Nå har oljen fått en herlig røkt smak av svoren. 
   
 • Kjør eggeplommer og dijonsennep i hurtigmikser til en glatt konsistens. Tilsett den røkte rapsoljen i en tynn stråle mens du mikser. Smak til med salt og pepper. Legg i sprøytepose. Sett i kjøleskap.
   
 • Plukk bladene av endivene. Legg dem i lunkent vann en stund.
   
 • Kok hvitvinseddik og sukker til sukkeret har løst seg opp. Sett i kjøleskap.
   
 • Stek ryggbiffene i rapsolje på høy temperatur. Stek bare et par minutter på hver side til de får farge. Senk varmen og tilsett hvitløk, timian og smør. Krydre med salt og pepper. Stek i ytterligere et minutt på hver side. Øs over smøret. Ta opp ryggbiffene og la dem hvile i noen minutter på et kaldt stekebrett.
   
 • Skjær biffen i 1 cm tykke skiver og anrett på varme tallerkener. Hell litt eddiksukkerlake på endivene, og garner med dem. Del sylteagurken og legg den på. Garner med estragon og kjørvel.Sprøyt på en passe mengde røkt majones. Bland olivenolje og soya og drypp det over biffen.